Hyviä syitä menettää yöunet – Muutama asia tulevaisuudesta

Viime viikolla osallistuin Sitran järjestämään Ilmastohuippukokoukseen. Ja tosiaan, huipulla siellä oltiin – isoäitini vanha laukku käsivarressani ja rikkinäiset leggarit jalassani. Tilaisuuden puhujina oli nimittäin sellaisia fiksuja ihmisiä kuin esimerkiksi Presidentti Niinistö ja Ranskan entinen pääministeri Laurent Fabius. Tämä Fabius muuten on avainhenkilö siinä, että kuuluisa Pariisin Ilmastosopimus saatiin aikaiseksi vuonna 2015, joten hän todella tietää mistä puhuu kun ilmastoasioista on kyse. 
Kokouksessa oli niin paljon tärkeää asiaa ja ajatuksia heräsi, että niistä voisi kirjoittaa kirjan. Tässä muutama helposti sulateltava huomio muksujemme tulevaisuudesta.

1. Ilmastonmuutos tulee, sitä ei voi enää estää. Fabius esimerkiksi totesi, että nykymenolla ilmasto lämpenee +2 celciusastetta vuoteen 2050 mennessä. Tämä on 50 vuotta aikaisemmin kuin Pariisin Ilmastosopimuksessa (siis kolme vuotta sitten) ennakoitiin. 

2. Ilmastonmuutoksesta puhutaan joskus ilmaston lämpenemisenä. Ja vaikka kyse on yksinkertaistetusti maapallon keskilämpötilan kohoamisesta, näkyy tämä ihmisille nimenomaan ilmastonmuutoksena: lisääntyneinä äärisääilmiöinä ja sään ennakoimattomuutena – ja tietysti niinä uponneina suurkaupunkeina. 

3. Ilmastonmuutoksesta on tulossa kovan luokan turvallisuuskysymys, kun miljoonien ihmisten elinolot käyvät mahdottomiksi ja he joutuvat muuttamaan. Tämä mahdollistaa myös erilaisten yhteiskunnallisten ääriliikkeiden kasvun, joka taasen lisää turvattomuutta entisestän. 

4. Ilmastonmuutos vaikuttaa sellaisiin vaikeasti hahmotettaviin ilmiöihin kuten Golf-virtaan, merten termohaliinikiertoon (asiasta voi lukea vaikkapa tämän https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005642345.html ja menettää yöunensa) ja metaanin purkautumiseen maan sisuksista. Muutokset esimerkiksi näissä voivat johtaa täydellisen ennalta-arvaamattomiin seurauksiin. Kehittyneinkään AI ei osaa siitä vielä tehdä dataa. 

5. Maapallon ilmasto on muuttunut monta kertaa aikaisemminkin – ja aina toipunut. Toipuminen voi tosin kestää miljoonia vuosia, joten ihmisen ja muiden nisäkkäiden kannalta homma on loppuun pelattu, mikäli ilmastonmuutos äityy pahaksi. Toisin sanoen, maapallo sinänsä ei välttämättä ole vaarassa, mutta meille käy kuin dinosauruksille. Jokunen luuranko jää kenties jonnekin ja niitä sitten voivat myöhemmät eliölajit ihmetellä. 

Mitä sitten me voimme tehdä?


1. Ryhdy ilmastomyönteiseksi poliitikoksi, keksi ilmastoystävällinen vaihtoehto kapitalismille, uudista kehittyvien maiden jätehuolto, lopeta sodat, kirjoita miljardeja ihmisiä inspiroiva kirja aiheesta, mullista maatalous…

2. No niin, aika harva meistä kykenee mihinkään ylläolevasta. Toiseksi paras vaihtoehto on tehdä itselleen selväksi ilmastonmuutoksen faktat ja muokata hieman omaa arvomaailmaansa – ja sen jälkeen opettaa asiaa myös lapsilleen. 

3. Ja jep, tämä tarkoittaa lentämisen vähentämistä, lisää kasvisruokaa, shoppailun raakaa rajoittamista, yritysten painostusta, ekologisemman energiatuotannon harkintaa, pienempiä asuntoja, lämpöisten suihkujen säännöstelyä ja ynnä muuta vastaavaa. Ja mielellään tästä kaikesta kannattaa pitää ääntä sosiaalisessa mediassa ja muutenkin ja kenties onnistua jossakin kollektiivisessa arvomaailman muutoksessa.

4. Tutustu käsitteisiin 

Voit tutustua myös 
  • amerikkalaiseen minimalismi-liikkeeseen https://www.theminimalists.com ja lukea brittiläisen John Naishin kirjan Riittää jo (Atena, 2009), joka kertoo riittävyyden filosofiasta. 

Ota näistä opiksi, vaikka et opetuslapseksi ryhtyisikään. Opeta ajatukset myös lapsillesi.

5. Ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet liittyvät tiukasti yhteen. Uskalla olla asioista jotakin mieltä vahvastikin ja opeta lapsesikin muodostamaan oma mielipide tärkeistä ja vaikealtakin tuntuvista asioista. Näin he osaavat tulevaisuudessa ottaa osaa keskusteluihin, joita niiden asioiden ympärillä käydään, jotka lopulta vaikuttavat heidän elämäänsä vahvemmin kuin syksyn muotivärit tai kesän kuumimmat uutuuspelit. 












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa