Prinsessat baletissa – Prinsessa Ruususen ja Tuhkimon matkassa

Tanssija Eun-Ji Ha muuttuu Prinsessa Auroraksi.

Balettimaailman ehkä fiksuin veto koskaan oli tehdä klassikkoprinsessoista Prinsessa Ruususesta ja Tuhkimosta balettiversiot. Niiden kautta sukupolvi toisensa jälkeen on päässyt tutustumaan ja ihastumaan klassisen baletin maailmaan.
Prinsessa Ruusunen -baletin ensimmäinen versio luotiin jo 1800-luvun lopulla, Disney teki samaisesta tarinasta elokuvan yli 50 vuotta myöhemmin. Tuhkimosta syntyi baletti 1940-luvulla.
Tänä syksynä molemmat prinsessabaletit pyörivät myös Suomen Kansallisbaletissa: Prinsessa Ruusunen on ohjelmistossa parasta aikaa ja Tuhkimo saa ensi-iltansa marraskuussa.

On keskiviikkoaamu ja seuraan Kansallisbaletissa kun tanssija toisensa jälkeen rientää meikkaukseen ja sieltä baletin aamutunnille. Tänään on nimittäin Prinsessa Ruususen kenraaliharjoitus. Paikalla on ainakin paha haltiatar Carabosse (Giuseppe Martino), Aurora (eli prinsessa Ruusunen, eli tässä tanssija Eun-Ji Ha) ja yksisarvinen (Hatice Cagla Ertürk). Pöydät notkuvat meikeistä, seinillä roikkuu tiaroja ja hiuslisäkkeitä ja meikkisudeillaan meikkaajat taikovat tavallisista tanssijoista satujen hahmoja, jotta he voivat esiintymislavalla uppoutua rooliinsa ja kertoa suuria tarinoita yleisölle.

Kun Prinsessa Ruususen uusintaensi-ilta koittaa elokuun lopulla, on sali täynnä kaikenikäisiä ihmisiä. Pienimmät katsojat ovat vielä taaperoiässä, vanhimmat ovat selvästi jo tovin viettäneet eläkepäiviä. Sitten Tsaikovskin musiikin ensimmäiset sävelet kajahtavat ilmoille, aina yhtä dramaattisina ja vaikuttavina. Ja minä mietin, että juuri tämä on yksi niistä asioista, jonka vuoksi olen tutustuttanut muksuni balettiin: he oppivat kuuntelemaan musiikkia, joka todella vaatii kuuntelua ja keskittymistä, jotain joka ei ole pelkkää viihdettä.

Kansallisbaletin Prinsessa Ruususen koreografian on tehnyt ryhmän pitkäaikainen tanssija, Javier Torres. Koreografia sopii hyvin lapsille, siinä on paljon lyhyitä tanssinumeroita ja mukana on myös huumoria. Minun tyttäreeni suuren vaikutuksen tekee se, että baletissa esiintyy myös hänen tämänhetkinen satusuosikkinsa, Saapasjalkakissa. Ainoa hankaluus baletissa on että esitys alkaa vasta klo 19 ja koska se kestää 2,5 tuntia, huomaan että baletin loppupuolella nuorimmat katsojat ottavat jo tirsoja.

Tuhkimo saa ensi-iltansa Kansallisbaletissa 23. marraskuuta. Kansallisbaletin version koreografian on luonut brittiläinen David Bintley vuonna 2010. Koreografia on palkittu ja Helsingissä nähdään versio, johon Bintley luo vielä jotain ihan uutta ja ennennäkemätöntä.

Prinsessa Ruusunen Suomen Kansallisbaletissa syyskuussa, Tuhkimo marraskuussa 2018. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa