Barbien lumottu maailma – Kansallismuseon Barbie-näyttely ilahduttaa aikuistakin

”Minä haluan oikean barbien!” Kolmevuotiaani huutaa silmät sirrillään.
”Kulta, nämä ovat oikeita barbeja. Katso, kuinka monta barbia! Tuossa ihana mekko ja tuossa… katsopas, tuossa, astronautti-barbie!” Lepertelen lapselleni. 
Olemme katsomassa Kansallismuseon Barbie – The Icon -näyttelyä. 
Lempeä puheeni ei auta, pojan leuka väpättää, kyyneleet valuvat – ja housut ovat märät. 
Aloitamme Barbie-näyttelyn katsomisen siis etsimällä vessaa. Kiipeämme Kansallismuseon toiseen kerrokseen ja eksymme. Lapsia jännittää museon pimeähköt huoneet. (Vinkki Kansallismuseolle: Jos näyttely kerää lapsivieraita, laittakaa seinille infotauluja siitä, mistä löytyy lähin vessa!)

Kun tilanne on klaarattu, palaamme barbien pariin. Niitä on lukuisia, ja näyttelyn yleistunnelma on kovin, noh… pinkki. Poika haluaa tuijottaa palomies-barbieta, tyttäreni toimii kuten aina: katselee näyttelyä osoittamatta pienintäkään innostuksen merkkiä. Selitän hänelle kuninkaallisista ja pop-ja elokuvamaailman ikoneista, joiden kunniaksi barbieita on tehty. 
En saa mainittavaa vastakaikua. 
Tyttärelleni näyttelyn hitti on Barbie-kirja, jossa kerrotaan nuken tarina vuosi kerrallaan. Vuosilukujen avulla hän hahmottaa Barbien kehityskulkua ja samalla sijoittaa minut, mumminsa, itsensä ja veljensä oikeille vuosiluvuille. Selailemme kirjaa pitkän tovin. 
Itse olisin viihtynyt näyttelyssä pidempäänkin ja erityisesti ihaillut Barbien muotiluomuksia ja miettinyt kaikenlaisia feministisiä aatteita naisihanteesta ja sen muutoksesta. 
Näyttely ei siis missään nimessä ole tarkoitettu suoranaisesti vain lapsille!

Kun olemme katsastaneet Barbie-näyttelyn, käymme museokaupassa. Poika haluaa pinkin ritarikypärän ja tyttö seppeleen. Minä rakastan museoiden kauppoja ja pistän täälläkin merkille monta ihanaa tuotetta.
Lopuksi käymme Kansallismuseon yläkerrassa eli Vintissä. Se on lapsille tarkoitettu tila, jossa he pääsevät koskemaan erilaisiin esineisiin, leikkimään ja rakentamaan. Täällä lapseni innostuvat oikein kunnolla. Poika alkaa rakentaa majaa, tyttö leikkii pienillä eläinhahmoilla. 
”Tullaan joku päivä uudestaan!” Tyttäreni hihkaisee kun lähdemme ja alankin jo suunnitella uutta reissua.  

Barbie – The Icon -näyttely Kansallismuseossa 26.8.2018 saakka. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa