Pojat tanssii balettia



Suomen Kansallisbaletti on jo vuosia tehnyt töitä houkutellakseen poikia baletin pariin järjestämällä Balettienergiaa pojille -työpajoja. Nyt olen seuraamassa työpajaa Toppelundin koululla Espoossa.

    Toppelundin koulun liikuntasalissa istuu parisenkymmentä alakoulun ekoja luokkia käyvää poikaa. He seuraavat, kun kolme Kansallisbaletin tanssijaa esittävät kohtausta Pähkinänsärkijä-baletista. Johan Pakkanen on hiirikuningas, Anni Jokimies Klara ja Ville Mäki pähkinänsärkijä-prinssi.

    Pienen esityksen jälkeen pojat saavat kertoa omasta tanssiharrastuksestaan. Pari poikaa on käynyt tanssitunneilla, mutta kukaan ei baletissa. Se ei hämmästytä. Perinteisesti poikien matka balettitanssijoiksi on alkanut myöhemmällä iällä kuin tyttöjen ja moni poikaa innostuu tanssiin ensin jonkin muun tanssilajin kuin baletin kautta.
Aihetta on baletin maailmassa pohdittu pitkään. Vaikka baletti on nykyään paljon muutakin kuin perinteinen klassinen baletti, on ihmisten mielikuvissa tiukasti juuri klassisen baletin prinssit ja prinsessat – ja jostain syystä se prinsessan maailma on houkuttelevampi pienille tytöille kuin prinssin maailma pienille pojille.
Näitä asenteita halutaan nyt muuttaa.

    Sitten pojat pääsevät kokeilemaan taitoja, joita balettitanssija tarvitsee. He treenaavat tasapainoa, ketteryyttä ja vartalonhallintaa. Kaikki ovat selvästi innoissaan – niin innoissaan, että välillä ohjeiden kuunteleminenkin unohtuu.
Mutta se on hyvä, sillä tämä tuokio näyttää pojille kuinka fyysisesti vaativaa baletti on. Balettitanssijoiden fyysinen kunto ei häviä huippu-urheilijoille.

    Vuosien varrella Balettienergiaa pojille -työpajat ovat tuottaneet tulosta. Niiden kautta jotkut pojat ovat löytäneet tiensä jopa Kansallisbaletin Balettioppilaitokseen ja tietoisuus tanssinharrastamisesta on levinnyt.

Jos kiinnostuit tilaamaan Balettienergiaa pojille -työpajan omalle tai lapsesi koululle, lisätietoja saat Suomen Kansallisoopperasta www.oopperabaletti.fi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa