Hyvä eläintarha auttaa luontoa voimaan paremmin

Meribiologi Markus Dernjatin on työpaikkansa, Helsingin SEA LIFE -merimaailman, kokoushuoneessa. Huoneen takaseinää koristaa jättimäinen akvaario. Yksi akvaarion kaloista on mustaokamonni, joka painaa 25 kiloa. Se kuuluu SEA LIFEN painavimpien kalojen joukkoon. 
Uskomatonta kyllä, kyseinen monni on aikoinaan ollut jonkun akvaariokala. Markus pelasti sen SEA LIFEEN, kun kalan kotiakvaario kävi liian ahtaaksi. 
Se on vain yksi esimerkki hyvästä työstä, jota eläintarhat ja akvaariot tekevät. Kun vierailin SEA LIFESSA lasteni kanssa kiinnostuin eläintarhojen tekemästä luonnonsuojelutyöstä ja Markus kertoikin  minulle siitä lisää. 

1.)   Kohtaa eläin
Nykyään lähes kuka tahansa voi milloin hyvänsä katsella delfiinien hyppelyä tai korallimerten ihmeitä Youtuben tai Netflixin kautta. Tosielämä on usein kuitenkin tylsempää kuin mitä televisio antaa ymmärtää. Sammakot kököttävät paikallaan, kalat uiskentelevat rauhassa ja akvaariossa huomaa, että merihevosetkin ovat miniatyyrisiä otuksia, jotka lähinnä kieppuvat kasvin varressa. Nämä aidot kokemukset ovat kuitenkin tärkeitä ihmisille. Ne eivät ole jatkuvaa showta vaan niiden äärelle voi pysähtyä ja niitä todella pitää katsoa, jotta luontoa oppisi ymmärtämään. 

2.)   Tule viisaaksi
Eläintarhat ja akvaariot harrastavat myös vanhaa kunnon valistusta. Ja hyvä niin. Tällä
hetkellä Helsingin SEA LIFESSA on näyttely, joka kertoo muovista maailman merissä. Aihe
on ollut kovin suosittu viime aikoina myös mediassa, jossa toistetaan mantraa siitä, kuinka 
muovin määrä maailman vesistöissä pian ylittää kalojen määrän.
Koska eläintarhoissa työskentelee alansa ammattilaisia, siellä tiedetään mistä kannattaa
puhua. Isoksi luonnonsuojelulliseksi haasteeksi Markus nostaa makeiden vesien tilanteen.
Niissä elää yli 15 000 kalalajia, joiden elinympäristö on vaarassa.

3.)   Tutustu sintteihin
Makeasta vedestä puheenollen, eläintarhat ja akvaariot tekevät luonnonsuojelutyötä myös pitämällä eläinlajeja hengissä. Esimerkiksi uhanalaiset makeissa vesissä viihtyvät kalat ovat useimmiten suhteellisen värittömiä ja joskus kooltaankin ”sinttejä”. Vaatimattoman ulkonäkönsä puolesta ne eivät saa samaa mediahuomiota ja tunnettuutta kuin koreammat lajitoverinsa. Akvaariot ympäri maailman tekevät paljon töitä pitääkseen nämä kalalajit hengissä, joiden luontainen elinympäristö on tuhottu. Tästä linkistä voi tutustua esimerkiksi siihen, miten London Zoological Society onnistui pelastamaan Madagaskarin ahvenen. https://www.zsl.org/zsl-london-zoo/news/worldwide-fish-appeal-successful

4.)   Ryhdy vapaaehtoiseksi
Eläintarhoilla, kuten SEA LIFELLA, on usein meneillään jonkinlainen luonnonsuojeluun liittyvä projekti, johon myös yleisö voi osallistua. Helsingin SEA LIFE on perustanut Suomen WWF:n kanssa yksikön, joka rientää eläinten avuksi mikäli Suomen alueella sattuu öljyonnettomuus. Vapaaehtoisia on mukana tällä hetkellä noin 8000.

Helsingin SEA LIFE toimii Linnanmäen kupeessa osoitteessa Tivolitie 10. Paikalle pääsee omalla autolla, raitiovaunulla tai Pasilan juna-asemalta kävellen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa