Muumimuseo yllättää: Museossa viihtyvät aikuiset vähintään yhtä hyvin kuin lapset

Todellisuus lasten kuvaamisesta museossa.


Noin 30 vuotta sitten Tampereen taidemuseo sai lahjoituksen kirjailija Tove Janssonilta ja graafikko Tuulikki Pietilältä – kokoelman Muumi-tarinoihin perustuvia kuvaelmia, jotka kattavat kaikki kaksitoista Muumi-kirjaa. Kokoelma sijoitettiin väliaikaisiin tiloihin Tampereen pääkirjastoon Metsoon ja näyttely sai nimen Muumilaakso.

Väliaikaisuudesta tuli kuitenkin pitkä, sillä ikiomat, varta vasten näyttelyä varten muokatut tilat kuvaelmille antoi vastikään remontoitu Tampere-talo. Siellä avattiin kesäkuussa maailman ensimmäinen Muumimuseo.

Muumitalo. (Kuva: Jari Kuusenaho/Tampereen taidemuseo)


Kävin Muumimuseossa kesällä lähes kolmevuotiaan poikani ja melkein viisivuotiaan tyttöni kanssa.
Reissun ensimmäinen jännitysmomentti syntyi, kun seurasin Googlen antamia osoitetietoja Muumimuseoon.
Google ohjasi minut Tampereen taidemuseolle – josta minut infottiin jatkamaan matkaani kaupungin toiselle puolelle, Tampere-talolle.
Päästin pari ärräpäätä. Poika alkoi kitistä rattaissa ja käytin kiitettävän määrän energiaa tsempatakseni tyttöäni ”kävelemään vielä ihan pienen hetken”.

Muumimuseossa yllätyin heti kun astuimme sinne sisälle. Museossa oli paljon ihmisiä, enemmän kuin olen ikinä missään museossa nähnyt – Pariisin Louvrea lukuun ottamatta.
Heinäkuussa Muumimuseossa kävikin noin 20 000 vierailijaa.
Toinen yllätys oli se, että Muumimuseo on yhtä hyvin aikuisten kuin lastenkin museo. 
Minä olin ehkä odottanut hieman jotain muumimaailmaisempaa kuin mitä museo tarjosi.
Pietilän kuvaelmat ovat täynnä pieniä yksityiskohtia. Ne vaativat lapselta kykyä keskittyä katsomiseen. Museon vau-elämykset tulevat löytämisen kautta, ne eivät lävähdä kasvoille.

Kuva: Jari Kuusenaho/Tampereen taidemuseo


Kuvaelmien katselun lisäksi museossa voi myös muun muassa kuunnella pätkiä Muumi-tarinoista ja pyydystää hattivatteja interaktiiviselta seinältä. Näyttelytila on hämärä, ja minä olin tyytyväinen että mukana oli vain yksi triploista – useamman taaperon perässä olisi ollut hankala pysyä.
Tyttärelleni museo oli juuri passeli. Hän on rauhallinen, näpertelyyn taipuvainen persoona, joka rakastaa kaikkea mikä on miniatyyrikoossa.

Elokuussa Muumimuseossa on avattu myös observatorio, jossa on vaihtuvia kuvitukseen ja sarjakuviin liittyviä näyttelyitä, sekä opetustilana toimiva studio, jossa pääsee itse tekemään taidetta. Museossa on myös muumikauppa, kahvila ja reilunkokoinen lukunurkkaus, sekä tietysti Tampere-talon ravintola, josta saa lounasta.

MIKÄ: Muumimuseo Tampereella

OSOITE: Tampere-talo, Yliopistonkatu 55.

AVOINNA: Ti-Pe 9–19 ja LA-SU 11–18 .

PÄÄSYMAKSUT: aikuiset 12 euroa, lapset 3–17 6 euroa, perhelippu 30 euroa sis. 2 aikuista ja 2–4 lasta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa