Meille iski täit!

Täikampa ja täishampoo kannattaa olla
jokaisessa lapsiperheessä.
Meille iski ensimmäistä kertaa täit. Olen etukäteen kammonnut tätä tilannetta, mutta ilokseni voin kertoa, että ei se niin kamalaa ollut kuin kuvittelin. Ehkäpä siksi, että ilmeisesti onnistuimme huomaamaan ongelman riittävän ajoissa ennen kuin varsinaista kolonisaatiota oli ehtinyt tapahtua.

Laitoin kaiken mahdollisen tekstiilin joko saunaan (vähintään 80 astetta, 2 tuntia), pakastimeen (vähintään kaksi tuntia, jotkut suosittelevat yön yli pakastusta), pesuun (60 astetta riittää, minä pesin 90 asteessa) tai terassille (suositukset vaihtelevat kahdesta päivästä kahteen viikkoon). Pappa kiikutti meille Linicin-sampoota, jolla pesin lasten päitä sekä omani. Täikampaa on käytetty päivittäin, tosin en ole edelleenkään ihan varma miltä ne saivareet näyttävät. Oman ja tytön tukan olen lisäksi vetässyt suoristusraudalla aina iltaisin – joka on sinänsä ihan kiva uusi rutiini meille. Tukkamme ovat tuskin koskaan näyttäneet yhtä hyviltä!
Joka aamu laitan tyynyliinat pakkaseen, sohvatyynyt vaihdan päivittäin. Pakkaseen joutavat myös pipot ja kaulaliinat. Harjat ja hiuspompulat upotan käytön jälkeen vedenkeittimellä kuumennettuun veteen. Poikien unilelut saivat vastaavan kohtelun ja pyörivät vielä pari tuntia kuivurissa päälle.
Onhan siinä hommaa, mutta kyllä tämä aina noron voittaa, jos valinta pitäisi tehdä.

Tässä vielä muutama asia, jonka täiden avulla opin:
1.     Nykyään täitä on ilmeisesti vähän kaikkialla. Paniikkiin ei ole syytä, mutta kannattaa ottaa rutiiniksi kammata lastensa ja omat hiukset täikammalla vaikkapa viikottain. Täit voivat valloittaa pään ilmeisesti yllättävän laajalti ennen kuin ongelma ilmenee, jos niitä ei osaa etsiä.
2.     Jos teillä on täitä, ilmoita asiasta laajasti. Minä kerroin kaikille lasteni päiväkotikavereille kenen yhteystiedot minulla oli ja pyysin levittämään tietoa asiasta. Miksi? Siksi, että vain sillä keinolla voidaan estää epidemia.
3.     Pajunkuorishampoo. Aion ottaa tämän aineen säännölliseen käyttöön, jos todella pitää paikkansa että sen avulla voi täiden kiinnittymistä hiuksiin estää.
4.     Ranskassa myydään kuulemma jonkinlaisia pussukoita, joissa päiväkodissa ja koulussa voi säilyttää pipot ynnä muut. Paikalliset kuulemma vannovat näiden pussukoiden nimiin täiden leviämisen ehkäisyssä. Kun maaliskuussa menemme Ranskaan, aion ostaa sellaisen.
5.     Edelliseen viitaten, netissä yhä useampi väittää, että täit eivät kuitenkaan leviäisi ryömimällä piposta toiseen. Täi on kuulemma varsin hidas ja kömpelö ilman hiusta ja varmaa on ilmeisesti ainakin se, että täi ei hypi (se pomppiva otus on luullakseni kirppu. En sitten tiedä mitä eroa näillä otuksilla loppujen lopuksi on). Lisäksi, joutuessaan eroon hiuksista täin kondis ilmeisesti heikkenee tunneissa, joten jos täi vaikkapa tippuu aamulla sohvalle, se todennäköisesti on illalla jo niin heikko, että ei kykenisi ryömimään takaisin hiukseen kiinni.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa