Kesäteatteria Riksussa



Vaikka olen opiskellut teatteria ja vuosien ajan siitä kirjoittanutkin eri lehtiin, en ole koskaan ollut kesäteatteri-ihmisiä. Ainut kesäteatterikokemukseni ennen tämän kesäistä Riihimäen Nuorisoteatterin Me Rosvoloita on itseasiassa ollut Ryhmiksen näytelmä Suomenlinnassa noloa kyllä, en muista näytelmän nimeä, enkä vuotta.

No, nyt päädyin tyttäreni kanssa katsomaan Riihimäelle Me Rosvoloita, onhan Riihimäen Nuorisoteatteri maamme suurin lajissaan ja sen kasvatteja ovat muun muassa näyttelijät Aku Hirviniemi ja Janne Kataja.

Näytelmässä seikkailee maantierosvoperhe. Juoni alkaa siitä, että Rosvolat kaappaavat "sopivan keskiluokkaisen" 10-vuotiaan tytön, Vilja Tammiston. Käytän nyt termiä sopivan, sillä koko jutun ytimessä on rakennelma työväenluokan ja keskiluokan perheiden elämännormien välille.

Rosvoloiden isä on ollut tehtaalla töissä, mutta potkut saatuaan hän päätti ryhtyä maantierosvoksi, joka ryöstää keskiluokkaisilta ja rikkailta. Isän perhe eli vaimo ja kaksi lasta seuraavat mukana. He elävät rosvoautossaan, ja kesäisin myös teltassa ja taivasalla.

Tammisto taas edustaa ylempää keskiluokkaa, joka suojautuu auringolta uv-uikkareilla ja jonka perheen aamupalapöydässä luetaan Hesaria ja näprätään kännyköitä (Rosvoloiden aamupala koostuu muun muassa lihapullista ja lihapiirakasta).

Minua ilahdutti näytelmässä kovasti se, miten lahjakkaita näyttelijöitä lavalla oli. Olen suhteellisen paljon nähnyt teatteria ja minusta tuntui, että näissä tyypeissä on ainesta. He antoivat itsestään kuvan, että heissä on ulottuvuutta vaikka mihin, jos he näyttelemisen alakseen päättävät valita.

Me Rosvolat Riihimäen Kesäteatterissa heinäkuun loppuun saakka.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Eroperheiden lapset harrastusahdingossa