Sirkukseen! Suomessa voi harrastaa sirkusta niin vauvat kuin aikuisetkin




Heijastimet: VALOMATKA on lapsille suunnattu sirkusteos, joka saa ensi-iltansa Cirkossa syyskuussa.
Kun minä olin lapsi 1980-luvulla, olisi ollut outoa harrastaa sirkusta.
Nykyisin sirkusta voi kuitenkin harrastaa ympäri Suomen niin vauvat, taaperot, lapset kuin aikuisetkin ja sirkuksesta voi nauttia samoin kuin muistakin esittävistä taiteista.
Kun perinteinen sirkus tuo mieleen pyöreät teltat, karavaanarielämän ja taitojaan esittävät akrobaatit, jonglöörit sun muut, on nykysirkus teatterimaisempaa ja tarinallisempaa.
Jaottelu ei tosin ole aivan helppoa.
”Perinteisessä sirkuksessa fokus on taidon näyttämisessä, nykysirkuksessa taitoa käytetään ilmaisuun”, sanoo nykysirkustaiteilija Salla Hakanpää, 29.
Jotain nykysirkuksen statuksesta kertoo sekin, että sirkuksesta voi opiskella itselleen ammatin Turun ammattikorkeakoulussa ja Koulutuskeskus Salpauksessa ja esiintyviä, ammattimaisia nykysirkusryhmiä on Suomessa noin parikymmentä.

Mitä sirkuskouluissa sitten tehdään? Monet suomalaiset sirkuskoulut tarjoavat vauvasirkusta, taaperosirkusta ja perhesirkusta. Nämä tunnit perustuvat usein siihen samaan asiaan kuin pikkulapsille ja heidän vanhemmilleen tarjotut tanssi- ja jumppatunnit: mukavaan yhdessäoloon ja siinä sivussa taitojen harjoitteluun.
Kun lapsi menee itsenäisesti sirkustunneille, harjoitellaan siellä niin sirkuksessa tarvittavia fyysisiä kuin taiteellisiakin taitoja.
”Sitä voisi ehkä verrata voimisteluun, mutta sillä erotuksella, että voimistelussa kilpaillaan, sirkuksessa ei. Sirkuksessa kuitenkin harjoitellaan esiintymistä ja siihen yhdistyvät motoriset taidot”, Hakanpää kertoo.
Tunnettuja suomalaisia sirkuskouluja ovat muun muassa Sirkus Magenta ja Cirkus Helsinki Helsingissä, Sorin Sirkus Tampereella sekä Hakasirkus Hyvinkäällä.
Vaikka sirkuksesta on tullut suhteellisen suosittu harrastus lasten keskuudessa, ei lapsille suunnattuja nykysirkusesityksiä kuitenkaan ole Suomessa tehty paljoakaan. Nyt syyskuussa uusintaensi-iltansa saa yksi niistä harvoista, nimittäin Heijastimet-työryhmän VALOMATKA. Siinä Hakanpää esiintyy valotaiteilija Ainu Palmun luomassa animaatiomaailmassa.
Esitys kertoo valoa etsivästä tytöstä ja se sopii ainakin kaikille taaperoiän ylittäneille. Minä haluaisin kovasti viedä oman esikoiseni esitystä katsomaan, mutta… VALOMATKA yhdistää sirkusta ja varjoteatteria – ja meillä on lapsilla meneillään vaihe, jossa he pelkäävät varjoja.
No problem, Hakanpää vakuuttaa.
"Esityshän opettaa ystävystymään varjojen kanssa!"
Tämä herkku jää kuitenkin meiltä tällä kertaa väliin. Menkää te!


Heijastimet: VALOMATKA Cirkossa Helsingissä 16.9 ja 17.9 sekä Skidit-risteilyllä 24.-26.9. Lisätietoa sirkuksesta harrastuksena ja sirkusryhmistä saa Sirkuksen Tiedotuskeskuksesta www.sirkusinfo.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meille iski täit!

Meidän kevään parhaat tavarat top 5

Muumimuseo yllättää: Museossa viihtyvät aikuiset vähintään yhtä hyvin kuin lapset